torstai 1. toukokuuta 2014

Juhannusperunat


Yksi peruna hengissä...kun ei tullut ämpäriin laitettua... Etelässä kaivoin vain kuopan nurmikolle ja pottu koloon, multaa päälle ja hyvin kasvoivat..kuohkeuttaen maaperää samalla. Lujilla on perunapoloinen täällä Lapin jängällä..
Kasvata perunoita ämpärissä, isossa ruukussa tai kasvatussäkissä. Aikaiset lajikkeet tuottavat syötävän kokoisia perunoita 60-70 vuorokaudessa. Vappuna itämään laitetuista perunoista saa satoa heinäkuun alkupuolella.
Näin kasvatat perunoita astiassa 
Kasvata perunoita ämpärissä, isossa ruukussa tai 
  1. Hanki siemenperunoiksi puutarhamyymälästä aikaista lajiketta (esim. Timo tai Siikli) tai valitse perunapussista itäneet mukulat. Ruokakaupan perunat ovat keväällä myöhäistä lajiketta, joten sato ei ehdi juhannukseksi.
  2. Idätä perunoita pari viikkoa valoisassa paikassa, kunnes idut ovat noin sentin mittaisia. Valo vahvistaa ituja eivätkä ne katkea istutettaessa. Suihkuta mukuloita silloin tällöin, jos huoneilma on kuivaa.
  3. Valitse istutusastiaksi ämpäri, iso ruukku tai kasvusäkki ja sopiva alusvati. Astian pohjassa pitää olla reikä, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan pois.  
  4. Laita astian pohjalle kerros lecasoraa/soraa salaojaksi ja parikymmentä senttiä hiekkapitoista multaa. Laita 2 (-3) perunaa erilleen toisistaan mullan pinnalle ja peitä kymmenen sentin multakerroksella. Astia on noin puolillaan. Kastele niin, että multa on kosteaa.
  5. Siirrä astia valoisaan paikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Pidä astia sisällä, kunnes ilmat lämpiävät ja siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät yölläkin vasta sitten, kun yöpakkaset ovat kokonaan ohi.
  6. Kastele perunoita veden kulutuksen mukaan: ensin vähemmän ja kun varret kasvavat, runsaammin. Huolehdi siitä, että multa pysyy kosteana. Kaada valunut kasteluvesi pois alusvadilta.
  7. Kun varret ovat kasvaneet 7-10 cm mittaisiksi, lisää multaa niin, että vain latvat näkyvät. Toista multaus aina kun varret ovat kasvaneet kymmenisen senttiä kunnes astia on täynnä. Multaus estää kehittyvien mukuloiden vihertymisen.
Korjaa sato parin kuukauden päästä kääntämällä ämpäri ylösalaisin. Jos et halua käyttää koko satoa kerralla, irrota toinen taimi varovasti ja kerää tarvitsemasi määrä mukuloita. http://www.martat.fi/puutarha/kotipiha/juhannusperunat/

Näin toimimme Exotic Gardenissa
Meillä on tapana aloittaa perunanviljely heti, kun saamme siemenperunat toimittajalta, eli viikolla 13 tai 14. Haluamme saada uutta perunaa aikaisin.Kun perunat saavat olla valossa ja huoneenlämmössä, niiden idut alkavat kasvaa. Eri lajikkeilla on erilainen kasvunopeus. Kun idut ovat yli sentin pituisia, istutamme perunat ämpäreihin.Ämpäreiden pohjaan olemme tehneet reikiä, vähintään kaksi kuhunkin, niin että sadevesi ja liika kasteluvesi pääsevät poistumaan. Kaadamme ämpäreiden pohjalle noin 10 senttiä multaa. Sen jälkeen panemme kuhunkin ämpäriin 2 tai 3 perunaa, jotka peitämme noin 10 sentin paksuisella multakerroksella. Perunoiden määrä riippuu ämpärin koosta. Mullan pitää tietenkin olla kosteaa ja lannoitettua. Ämpäreitä pidetään valoisassa paikassa huoneenlämmössä.Aina kun mullanpinnan yläpuolella näkyy 10–20 sentin pituudelta varsia, lisäämme multaa. Jatkamme näin siihen asti, kunnes ämpäri on täynnä multaa. Kastelemme tarpeen mukaan.Siirrämme ämpärit ulos heti, kun sää sallii. Tarvittaessa peitämme ämpärit harsolla.Koska viljelemme vain kesän tarpeisiin, viljelemme tällä tavalla koko kesän.
Viljelyn voi tietysti aloittaa myöhemmin perinteiseen tapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti