lauantai 8. maaliskuuta 2014

HEIJASTAMISEN LAKI

Maan päällä eläessämme itsemme eri olemuspuolet heijastuvat meille takaisin. Kaikki ulkoinen kuvastaa jotakin sisäistä. Tämän takia kaikki, minkä voimme havaita ulkopuolellamme on heijastumaa. Ajattelemme jonkin luonteenpiirteemme, kuten itsepäisyyden olevan ympärillämme olevien ihmisten ominaisuus.
Heijastamme omat ominaisuutemme – niin hyvät kuin huonotkin – muihin ihmisiin ja oletamme niiden olevan heidän omia luonteenpiirteitään ja usein vieläpä kiellämme niitä olevan meillä itsellämme ensinkään.
Totuus on:
Voit nähdä vain itsesi
Voit kuulla vain itsesi
Voit puhua vain itsellesi
Voit arvostella vain itseäsi
Voit kehua vain itseäsi









Joka kerran kun sanot:”Sinä olet” tai ”hän on”, heijastat jotakin itsestäsi toiseen henkilöön. Sanot ehkä:”Olet outo”, mikä merkitsee, että näet alitajuisesti oman outoutesi tuossa toisessa ihmisessä. Kun sanot: ”Hän on tyhmä”, heijastat oman tyhmyytesi toiseen henkilöön. Saatat myös sanoa:”Hän on ihana”, koska näet toisessa oman ihanuutesi. Jos sanot muiden olevan viisaita mutta et hyväksy omaa viisauttasi, heijastat toisiin ihmisiin oman viisautesi.
Kun oletamme, että muut tuntevat samoin kuin me, kyse on heijastuksesta. ”Se mahtoi tuntua kurjalta” ja ”Olet varmasti iloinen” ovat molemmat heijasteita. Asetat omat tunteesi toiseen ihmiseen. Toinen saattaakin tuntea aivan eri tavoin. ”Kukaan ei tykkää riisipuurosta” on heijaste. Kyse on heijastuksesta myös silloin kun jostakin tuntemattomasta henkilöstä sanotaan: ”Tietenkin hän pitää hevosista.”
Jillin avioliitto oli onneton, kun Kate taas rakasti kovasti miestään ja eli hyvin tyydyttävässä parisuhteessa. Jill sanoi usein Katelle, että tämän tulisi jättää miehensä. Jill heijasti ystäväänsä sen osan itseään, joka koki että hänen avioliittonsa oli tullut tiensä päähän.
Heijastamme pelkomme maailmaan. Kuulin kerran erään naisen sanovan puolisolleen:”Olet hiiri. Sinulla ei ole sisua nousta puolustamaan itseäsi.” Voi tietenkin olla aivan totta, että miehellä ei todellakaan ollut rohkeutta tähän. Nainen ei kuitenkaan olisi huomannut tätä, ellei jokin osa häntä itseään olisi pelännyt ottaa paikkaansa maailmassa. Vaikka nainen olikin oikea isokokoinen amatsoni, hän heijasti ujon osan itseään mieheensä.
”Sinulla ei ole minkäänlaista huumorintajua” merkitsee ainoastaan sitä, että toinen ajattelee eri tavoin kuin sinä. Toisella voi olla fantastinen, vaikkakin erilainen huumorintaju kuin sinulla. Näin ollen puhutkin oikeastaan vain itsestäsi.
On helpottavaa ajatella, että kieltämämme omat luonteenpiirteemme ovatkin jonkun toisen ominaisuuksia.
Jos tukahdutat vihasi ja ilmennät sitä vain passiivisella tavalla, heijastat oman vihasi muihin ihmisiin ja kuvittelet muiden olevan agressiivisia, olivatpa he sitä tai eivät. Kuvittelet vihan sävyttämiä ja uhkaavia tilanteita silloinkin, kun sellaisia ei ole eikä näy. Ne, jotka heijastavat muihin oman vihansa, kuvittelevat, että kaikki haluavat hyökätä heidän kimppuunsa.
Eräs nainen valitti minulle kumppaninsa toistavan jatkuvasti:”Sinä et osaa rakastaa.” Kun selvitin naiselle, mitä heijastaminen merkitsee, hän tajusi kumppaninsa puhuvan itsestään.
 Päätimme silti tarkastella, miksi hän oli vetänyt puoleensa tällaisen moitteen. Nainen tajusi, että moitteessa oli tottakin, ja alkoi tutkia, miksi toisinaan piti sydämensä suljettuna. Heijastamme oman epävarmuutemme ja seksuaalisuutemme toisiin ihmisiin. Henkilö, joka vainoharhaisesti pitää muita epäsiveellisenä, heijastaa vain muihin oman epäsiveytensä.
Esimies, joka koko ajan epäilee alaistensa pettävän häntä, heijastaa muihin oman sisäisen petoksensa. Tästä johtuen hän saattaa hyvinkin joutua petoksen kohteeksi.
Vaimo, joka alituiseen syyttelee miestä uskottomuudesta, heijastaa häneenvain oman uskonpuutteensa liitonsa suhteen.
Jos kuulet jonkun sanovan toisesta:”Hän on säälimätön nainen”, mietipä millä tavoin sanoja itse on säälimätön. Sellaisen, jolla ei itsellä ole tätä ominaisuutta, ei tarvitse sanoa sitä muistakaan.
Koska monet eivät usko omaan suurenmoisuuteensa, me heijastamme myös omat kauniit, jalot, voimakkaat ja hienot luonteenpiirteemme muihin. Aina kun ajattelet hyvää toisista ihmisistä, muista että samoja aineksia on sinussa itsessäsikin. Muutoin et olisi edes huomannut näitä ominaisuuksia toisissa.
Heijastamme myös rakkautemme toisiin ihmisiin. Myös ystävällisyytemme, anteliaisuutemme ja hyvyytemme. Henkilö, joka on luonnostaan ystävällinen, kuvittelee kaikkien muidenkin olevan ystävällisiä.
Antelias ihminen olettaa muidenkin olevan anteliaita.
Rakastuneet heijastelevat kumpikin omaa sisäistä kauneuttaan toiseen. Kun näemme, miten oma sädehtivyytemme voimistuu ja peilautuu toisessa ihmisessä, saamme hyvän mahdollisuuden henkiseen kasvuun. Rakastunut on jalossa tilassa.
Yleistetyt heijasteet ovat varsin tavallisia, kuten ”Kaikki pelkäävät tiikereitä.” ”Kaikki naiset ovat juoruilijoita.” ”Lapsista on paljon vaivaa.” Käännä tällaiset uskomukset muotoon ”Minä pelkään tiikereitä”, ”Jokin osa minua haluaa juoruilla” ja ”Omista lapsistani on minulle paljon vaivaa.” Ota siis rohkeasti vastuu kaikista ominaisuuksistasi.
Et voi ottaa vastuuta itsestäsi, jos heijastat omat asiasi toiseen ihmiseen. Ihmiset eivät edes tajua, miten he puheillaan tarkoittavat itseään. Kyse on tehokkaasta kieltämisen muodosta.
Heijastaminen voi olla kuin pöytätenniksen peluuta. Kun kaksi ihmistä huutaa suutuspäissään toisilleen väittäen toinen toisensa olevan väärässä, molemmat vain heijastavat toisiinsa omia pelkojaan ja vihaansa.
Ilmaisu ”Pata kattilaa soimaan, musta kylki kummallakin” kuvaa osuvasti Heijastamisen lakia. Kumpikaan ei huomaa olevansa itse musta. Sen sijaan kumpikin näkee, miten musta toinen on. Voit puhua vain itsellesi. Kun isä tai äiti sanoo lapselleen: ”Olet hankala poika”, he heijastavat omaa hankalaa luonnettaan jälikasvuunsa. Tämä saattaa olla varsin vahingollista lapsen kannalta, joka ei kykene hahmottamaan todellisuutta niin, että vanhempien lausahdus koskee vain heitä itseään eikä häntä millään tavoin.
Rakastava äiti, joka jatkuvasti kertoo lapselleen, miten ihana ja kaunis tämä on, heijastaa myönteisellä tavalla oman sydämensä avoimuuden. Hän valaisee kummankin elämän.
Seuraavat ovat esimerkkejä heijasteista:
”Olet utelias.”
”Minusta tuntuu, että olet utelias.”
”On vaikeaa olla sotilas.”
”Maailma on kamala paikka.”
Kun lakkaamme heijastamasta tunteitamme ympäristöönömme ja kannamme niistä sen sijaan vastuun, sanomme ehkä: ”En pidä siitä, että kyselet niin paljon” tai ”Se on oma asiani” tai vastaavasti ”Minusta on vaikeaa olla sotilas” tai ”Maailmanmeno huolestuttaa minua suuresti.”
Kaikkein kokeneimmat ja avarakatseisimmatkin ammattilaiset tarkastelevat tilanteita tietystä näkökulmasta käsin. Siltä ei voi lähes millään välttyä, koska olemme ihmisiä. Kun olemme täysin irrallamme jostakin tilanteesta ja kun pystymme tarkastelemaan sitä täysin objektiivisesti, voimme nähdä selkeästi. Siihen saakka on parasta keskittyä poistamaan omat heijasteet ympäriltään.
Elämäsi on sinun kokemuksesi siitä. Muut ehkä kokevat elämän täysin eri tavoin. Tarkkaile siis omia heijasteitasi ja harjoita itseäsi. Ymmärrä, että tämä laki tarjoaa suuren mahdollisuuden henkilökohtaiseen ja henkiseen kasvuun.
Et tiedä, miten joku toinen tuntee
tai millainen hän on.
Kaikki toisessa havaitsemasi
on vain heijastusta
jostakin sinun olemuspuolestasi.

Kirja: Hieman henkisistä laeista/ Diana Cooper

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti