lauantai 20. heinäkuuta 2013

"Valittajien kuunteleminen on vahingoksi aivoille

Jatkuva altistuminen negatiiviselle mielialalle ja valittamiselle heikentää aivojen toimintaa, väittää amerikkalainen sarjayrittäjä ja kirjailija Trevor Blake.
Blaken tuoretta kirjaa esittelee inc.com.
Blake kuvailee, miten neurotieteilijät mittaavat aivojen aktiivisuutta ja reagointia arilaisiin ärsykkeisiin, yhtenä sellaisena pitkään kestävä valittaminen ja nalkutus.

Turha negatiivisuus tyhmistää

Aivot ovat Blaken mukaan paljon enemmän lihasten kaltainen elin kuin kuvittelemmekaan.
"Negatiivisuus tarttuu. Se joka altistuu pitkään kestävälle valittamiselle, alkaa todennäköisemmin itsekin narista ja valittaa asioista."
Pahinta on, että negatiivisuus tekee ihmisen tyhmemmäksi.
Tutkimus osoittaa, että yli 30 minuutin altistus valittamiselle joko elävässä elämässä tai vastaavan materiaalin katseleminen televisiosta tappaa hermosoluja aivojen hippokampus-osasta eli aivotursosta.
"Hippokampus on aivojen ongelmanratkaisija. Kitinän kuunteleminen kirjaimellisesti muuttaa aivot mössöksi", Blake väittää.

Asiallinen kritiikki on toinen juttu

Asiallinen kritiikki on Blaken mukaan eri asia. Silloin ongelmaan myös etsitään ratkaisua.
Ratkaiseva ero on asenteessa. Kitisijä ei ole kiinnostunut ratkaisuista, vaan haluaa kieriskellä kurjuudessa.
Omia aivojaan kannattaa Blaken mukaan suojata. Kroonisia valittajia kannattaa välttää, jos mahdollista. Jos karkuun ei pääse, kannattaa kysyä, miten valittaja haluaisi ongelman ratkaista.
Jonkinlaisena apuna voivat toimia myös mentaaliset mielikuvat. Blake itse kuvittelee levittävänsä ylleen Harry Potterin näkymättömyysviitan. Lähde: Tekniikka & TalousToinen hyvä keino on luoda itselleen paikka, jonne voi mielikuvituksessaan paeta – vaikkapa valkea trooppinen hiekkaranta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti